Sport & Conditie

Het is al jaren lang een discussie…. Is de motorsport nou echt een sport? Is het conditioneel gezien zwaar? Moet je er echt zo fit voor zijn? “Je zit toch alleen maar stil in een stoel en je rijd een beetje rond”. Is motorsport fysiek zwaar? Het antwoord is Ja! Alle vormen van motorsport is gigantisch zwaar. Zoals oud Formule 1 coureur Robert Doorbos heeft gezegd: Een coureur moet mentaal net zo sterk zijn als een professioneel schaker, en fysiek net zo fit zijn als een triatleet.

De kartsport is de enige vorm van motorsport dat fysiek dicht bij komt aan Formule 1. Rimme traint voor zijn conditie 4 keer in de week. Hier word vooral gefocust op conditie en kracht. Een training sessie begint met 40 minuten hardlopen, en word vervolgd door kracht trainingen aan de pols, schouders, armen, benen en uithoudingsvermogen. De work-outs eindigen altijd met nektraining. De nek is een erg belangrijk onderdeel de motorsport. De meeste G-krachten die vrij komen in bochten komt terecht op de nek.

Een goede conditie is Key. Het kan het einde van een race beslissen, en daarom wil je altijd zo fit mogelijk zijn om de gehele race te kunnen focussen. De coureurs die het fits zijn, zijn vaak ook de rijders die aan het einde van de race het verschil kunnen maken. Vermoeidheid heeft heel veel impact op race resultaten. De druk die op het lichaam terecht komt word minder goed verwerkt en sturen word per ronde lastiger. Een wedstrijd weekend is vergelijkbaar met iedere dag van het weekend een hardloopwedstrijd te lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.